Je moet op je auto kunnen vertrouwen, wanneer je hiermee de weg op gaat. Er is niets vervelender dan met pech langs de kant van de weg komen te staan door achterstallig onderhoud, versleten onderdelen of defecten. Niet alleen ben je te laat voor je volgende afspraak; ook duurt het vaak even voordat de reparatie aan de auto uitgevoerd is. Je hebt niet altijd het recht op een gratis leenauto in zo’n geval. Voldoende reden om de auto periodiek te laten onderhouden. Veel garages wisselen een kleine- en grote onderhoudsbeurt af, waarbij de auto periodiek door de APK keuring gaat. Vaak werkt de fabrikant van het voertuig met vaste onderhoudsvoorschriften en -intervallen.
Eens per jaar onderhoud uitvoeren vaak voldoende
Voor de meeste tweedehands auto’s geldt dat het voldoende is om deze eenmaal per jaar te laten onderhouden. De afgelopen jaren zijn de onderhoudsintervallen die door fabrikanten worden aangeraden steeds verder toegenomen. Om een voorbeeld te geven: een paar decennia terug was het nog nodig om de auto iedere 5.000 kilometer van verse olie te voorzien. Tegenwoordig is een interval van 25.000 tot 30.000 kilometer niet langer uniek. De meeste garages raden mensen met een occasion aan deze in ieder geval eens per jaar of na 15.000 kilometer te laten onderhouden.
Laat onderhoud uitvoeren met A-merk onderdelen
Bij het laten onderhouden van een tweedehands auto heb je verschillende mogelijkheden. Kies je voor de kwaliteit van een garage die uitsluitend werkt met A-merk onderdelen, of ga je voor de goedkope optie? Dat laatste betekent dat versleten onderdelen vervangen worden voor nieuwe B-merk onderdelen of voor gereviseerde A-merk onderdelen. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat je op termijn duurder uit bent; de onderdelen zullen eerder opnieuw vervangen moeten worden dan bij het gebruik van nieuwe A-merk onderdelen. De op voorhand goedkoopste optie is dus niet altijd de beste of meest voordelige op de langere termijn.
Voer klein onderhoud zelf regelmatig uit
Je hoeft niet voor ieder onderhoud aan een auto naar de garage te gaan. Sommige kleine klussen pak je eenvoudig zelf op. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bandenspanning en het waar nodig oppompen van de banden, het controleren van het oliepeil en het bijvullen van de koel- en ruitensproeiervloeistof. Heb je dit niet eerder gedaan? Online vind je informatie over de wijze waarop je dit oppakt. Niet onbelangrijk: loop regelmatig een rondje om de auto heen, om te kijken of de verlichting goed werkt.