Wanneer jij je in autolease verdiept, kom je er al snel achter dat er meerdere verschillende soorten vormen van leasen zijn. Ben jij nou benieuwd wat de verschillen zijn? Dan ben jij hier aan het juiste adres. In deze blog wordt duidelijk welke vormen er zijn en hoe deze eruit zien, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken wanneer je een auto wilt gaan leasen.
Wat is leasen?
Laten we eens beginnen bij het begrip leasen, veel mensen denken dan gelijk aan auto’s. Je kent vast wel mensen die een auto van de zaak hebben. Dit is vaak een leaseauto.
Hoe werkt leasen?
Leasen kan je eigenlijk heel goed vergelijken met huren. Leasen is namelijk een overeenkomst die jij afsluit met een leasemaatschappij. Hierin staat dat de maatschappij tijdens een periode tegen een bepaalde prijs een auto aan je beschikbaar stelt. Maar waarom leasen in plaats van kopen? Bij het kopen krijg je te maken met onzekerheden, zoals restwaarde en onderhoud. Door te gaan leasen neem je deze weg en betaal je een maandelijks vast bedrag, ideaal voor de budgettering.
Financial lease
Dan gaan we het nu hebben over de eerste vorm van leasen, financial lease. Dit is in feite een vorm van kredietverlening. De auto komt op naam te staan van jouzelf of jouw werkgever. De aankoopsom wordt door de bank gefinancierd. Maar je bent als koper wel direct economisch eigenaar van de auto. Hierdoor betaal jij niet in een keer de auto, maar in maandelijkse termijnen. Hierdoor houd je ruimte over voor bijvoorbeeld belangrijke investeringen.
Operational lease
Operational lease is een leasevorm waarbij jij een vast bedrag betaalt, en daarmee gebruik mag maken van de auto. In tegenstelling tot financial ben je hier dus geen eigenaar van de auto. Daarnaast moet je aan het einde van je contract de auto weer inleveren bij de maatschappij waarbij je geleased hebt. Bij operational lease zitten bijvoorbeeld de motorrijtuigbelasting, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud, reparaties etc. Allemaal in het maandelijks bedrag. Zo heb jij geen omkijk naar al deze dingen.
Private lease
Bij private lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Alleen jij betaalt per maand een vast bedrag. De maatschappij is hierin ook verantwoordelijk voor het economisch risico. Hierdoor kan jij zorgeloos vele kilometers maken. Alleen de brandstofkosten komen op eigen rekening, alle overige kosten zijn voor de leasemaatschappij.
Bij de private lease, kan je de leasewagen ook voor zakelijke ritten gebruiken en mag je de kosten verrekenen. €0,19,- mag je rekenen per kilometer.
Shortlease
Shortlease is een gemakkelijk en flexibele vorm van leasen. Je zou via shortlease een auto kunnen leasen voor minimaal 30 dagen. Heb je bijvoorbeeld een kort termijncontract met een van je medewerkers in de buurt van drachten? Dan zou je gebruik kunnen maken van shortlease drachten. Wanneer je in de buurt van Veendam woont, kan je gebruik maken van shortlease Veendam