Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk dat jij je goed laat informeren over de staat waarin de auto verkeerd. Heb je niet zo veel verstand van auto’s, neem dan iemand mee die je kan bijstaan als je de proefrit maakt en je de auto gaat kopen. Koop in ieder geval nooit een tweedehands auto zonder er eerst een uitgebreide proefrit mee te maken. Soms lijkt een auto in orde, maar is er van alles mis als je erin gaat rijden. In deze blog lees je waar je tijdens een proefrit op kunt letten en op welke manier jij je auto kunt laten keuren.
Bereid je goed voor op het maken van de proefrit
Heb je een mooie tweedehands auto op het oog? Vraag de verkoper dan in ieder geval of je een uitgebreide proefrit kunt maken. Word je verzoek geweigerd? Dan kun je de auto maar beter niet bij deze verkoper kopen, want dan is de kans groot dat diegene iets te verbergen heeft. Mag je langskomen voor de proefrit? Dan is het belangrijk dat je op een aantal belangrijke punten let. Check de auto eerst op zichtbare schade, daarna check je of alle lampen, de ramen en de ruitenwissers het doen.
Nu is het tijd om de auto te starten. Gaat dit zonder problemen en vreemde trillingen of geluiden? Mooi! Zorg ervoor dat je de auto in alle versnellingen gebruikt en dat je over verschillend wegdek rijdt tijdens de proefrit. Als het in orde is, kun je tot de aanschaf van de auto overgaan.
Wat houdt een APK-keuring precies in?
De APK check staar voor de Algemene Periodieke Keuring van je auto. De APK-keuring is in heel Europa verplicht en je krijgt een hoge boete als je met een ongekeurde auto rondrijdt. De APK is in het leven geroepen om de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers te kunnen waarborgen. Daarnaast helpt de APK-keuring om milieuvervuilende auto’s op te sporen en gaat het diefstal tegen, omdat de auto geregistreerd wordt en in het systeem zichtbaar is of alle informatie die je meegeeft ook echt klopt.
Echter is de APK altijd een momentopname. De staat waarin je auto op het moment van de APK verkeerd, geeft de doorslag voor een positieve of negatieve uitkomst uit de keuring. Wanneer je een APK hebt laten uitvoeren, ben je niet gegarandeerd dat de auto het tot de volgende keuring blijft doen. Zorg er daarom voor dat je eventuele gebreken en gevaarlijke schade altijd zelf in de gaten blijft houden.